csoportkép a Sirius alatt

csoportkép a Sirius alatt

Az időjárás végre megengedte, hogy több halasztás után nekivágjunk az erdőnek és kigyalogoljunk az észlelőhelyre. +3 fokban indultunk és most éjszaka is csak -1 fok van (míg Csíkban -18), de mi tagadás, nem volt melegünk a dombtetőn. Ezúttal kisebb és csak fiatalokból álló társaság jött össze, és a sárra, latyakra való tekintettel inkább nem az építkezések miatt felvert földúton, hanem az erdei ösvényen jöttünk vissza.

Tájékozódási oldalról sorra vettük a Sarkcsillagot és Göncölöket, majd a főbb csillagképeket, állatövet. Mitológiai oldalról az őszi égtől vettünk búcsút, az Androméda/Kassziopeia mondakörrel, majd onnan a téli égbolton pompázó Orion-Osiris-Kaszás-Gilgames vette át a főszerepet a Kutyákkal, a Nyúllal és az égi Bikával. Annyi biztos, hogy az ókori férfi az ókori nőt hisztisnek gondolta, ám arról nincsenek feljegyzések, hogy az ókori nő mit gondolt az ókori férfiról*. Az Ikrekben álló Jupitert és holdjait néztük meg kis távcsőben, ám előtte bejártuk a csillagokat színük, életkoruk, fényességük és távolságuk szerint, kezdve az Orion-köd csillagbölcsőjétől a fiatal Fiastyúkon át a Naphoz hasonló csillagok viszonylag békés vagy a sokkal nehezebbek igen drámai végéig, a szupernóva-robbanásig és az élethez szükséges vegyi anyagok eredetéig.

A következő túrára valamikor februárban kellene sort keríteni – rövidesen jelentkezem a kínálattal és a pontos dátummal.

gyülekező

gyülekező

a Göncölök

a Göncölök

Az Orion és a fényszennyezés

Az Orion és a fényszennyezés

Gilgames

A Gilgames eposz 6. táblája beszéli el, hogy Istár termékenység- és viszályistennő felajánlkozik Gilgamesnek, de ő visszautasítja csapodár természete miatt. A sértett istennő atyja elé járul, hogy küldjék le az Égi Bikát, azzal büntessék meg a hőst és városát. A sztorit a mai Orion és a Bika csillagkép őrzi, bár az Orion név már a görögöktől származik.

 

Meglátja [Gilgamest] felséges Istar s szépségétől gyúl szerelemre.
„Szeress engem, ó hős Gilgames! Éljünk férjként és feleségként!
Tiéd legyen ölem gyümölcse, enyém legyen ágyékod magva!
[…]
Felel erre dicső Gilgames, a hős bajnok szólal eképen:
Amit ígérsz, tartsd meg magadnak! Elég nekem az is, amim van!
[…]
Volt-e férjed, kit nem hagytál el? Volt szeretőd, kit meg nem csaltál?
[…]
[Szólt] Istar Anu isten[hez], atyjához a leány így szólott:
„Mindenható! Teremts lángokból s a fekete vihar szeléből,
földrengésből és jégesőből s mindenből, ami veszedelmes
egy nagy bikát: […] ezt a bikát arra neveljük, hogy a sértőt agyontapossa!
[…]

Itt, illetve Gilgames. Agyagtáblák üzenete. Ékírásos akkád versek,  Európa Kiadó, Bp, 1974; Kriterion, Bukarest, 1986.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail