Az Európa felszíne alatti víz feltételezett mozgása

Az Európa felszíne alatti víz feltételezett mozgása

Egyre biztosabb, hogy óceán van a Jupiter Európa holdjának jege alatt. Galileo Galilei 1610 környékén pillantotta meg kezdetleges távcsövében a Jupiter bolygó négy nagy holdját. Az Iót vulkánok tarkítják, az Európa, a Ganümédész és a Kallisztó azonban jeges. Azt már rég sejtik a tudósok, hogy az Európa földi sarkvidékre emlékeztető jégtakarója cseppfolyós óceánt rejt, és hogy talán élet is kialakulhatott benne. A cseppfolyós óceán felé mutat egy újabb kutatás is.

A Texasi Egyetem szakemberei óceáni áramlatokat mutattak ki a mi holdunknál valamivel kisebb égitesten. Ehhez a Galileo űrszonda korábbi, magnetométeres méréseit használták fel, amely sós vízre utaló adatokat továbbított, illetve a felszín kinézetét, amely egyfelől fiatal, másfelől töredezett. Krista Soderlund kutatásvezető szerint a repedések mintázata arra enged következtetni, hogy az áramlatok az egyenlítő mentén emelkednek, majd miután lehűltek, a sarkoknál merülnek alá. A modellezett jelenség az antarktiszi jég alakulására emlékeztet – magyarázza a szakember. Vagyis egyre biztosabb, hogy az a bizonyos felszín alatti óceán ott van, és mozgásban van az Európán.

Azonban többet fogunk tudni, amikor 2022-ben felbocsátják az Európai Űrügynökség JUICE szondáját, vagyis a Jupiter jeges holdjait vizsgáló űreszközt, amely a magasból fogja szemügyre venni ezeket az idegen világokat.

[forrás]

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail