Hőtérkép: az asztrofoto.hu portálon közölt fotók keletkezési helye. Minél forróbb, annál több fotót adott a helyszín

Hőtérkép: az asztrofoto.hu portálon közölt fotók keletkezési helye. Minél forróbb, annál több fotót adott a helyszín

Chaten eszünkbe jutott, hogy milyen vagány lenne térképre vinni, hogy hol készülnek magyar asztrofotók. A kérdésre csak adatok birtokában lehet konkrét választ adni, az adatok pedig valahonnan kell hogy származzanak. Az asztrofotó.hu teljes korpuszát mértem fel, és elmondható, hogy nem okozott nagy meglepetést.

Miért az asztrofotó.hu

Ismerem az oldalt és ránézésre is nagyon kiterjedt. Szóbeszédből nem lehet sok adatot kinyerni és bár tudtam, hogy nem lesz benne mindenki (csak én többeket ismerek, akik fotóznak, de erre a fórumra egyáltalán nem töltenek), a semminél biztosan jobb. A tartalma műszaki szempontból szépen struktúrált, könnyűnek ígérkezett dumpolni szőröstül-bőröstül a felméréshez kellő részeket.

A nyers adatok begyűjtése

Korábban nehezebb lett volna mindent leszívni az oldalról, de a közelmúltban volt egy kulcsfontosságú módosítás: az előző és a következő kép-oldalra mutató link. A legfrissebb kép-oldalra eresztettem rá egy szkriptet, hogy mentse le az oldalt és ássa ki belőle az előző kép-oldal linkjét. Majd, amíg volt előző képoldal-link, a szkript futott. (Ennél az APOD-letöltés csak egy fokkal volt könnyebb.)

77 MiB html-t töltött le a szkript. Mintegy 14 ezer kép van az asztrofoto.hu oldalon.

Emellett volt még nekem félretett nyers- és feldolgozott adatom is.

A feldolgozás

Találtam a neten egy táblázatot magyarországi településekhez rendelt gps-koordinátákkal. Beépítettem. Nem találtam a neten romániai táblázatot – azt a keveset kézzel írtam be. Nem foglalkoztam különösebben a Kárpát-medencén kívül eső vidékekkel – egyedül Namíbiát, az Isabis farmot vettem be különös figyelemmel. Tehát a képekkel megadott földrajzi névhez valami koordinátát kellett társítanom – ez meg is történt néhány eleve hibás vagy értelmezhetetlen kivételtől eltekintve. Nem maga az észlelőhely becentizése volt a célom, hanem a környék meghatározása. A Felek és a Szénafüvek számomra ugyanúgy Kolozsvár, mint a Főtér. Kecskeméttel is így jártam el és a Kékes-tetővel is. A térképre ránézve, egész jól sikerült a közelítés. Kevés kép maradt ki és hibák is becsúsztak, de a nagy átlagot nem befolyásolják.

Ehhez már „csak” kellett egy szkript, ami az adatokat térképre viszi. Az elegancia kedvéért a Google Maps API-ját hívtam meg.

Mit találtam?

Régi, nagyon régi képeket, amelyek a süllyesztőből talán sosem kerültek volna elém. S azzal is szembesültem, hogy noha a technika rengeteget fejlődött az elmúlt 7 évben, azért olyan sokat nem javultak a képek.

Maga a térkép nem lepett meg, inkább az, hogy erdélyi gyakorlatilag nincs. Pest megye nem meglepő módon az élen jár, bár a jó mélyégfotók nyilván nem onnan jönnek.  A térkép-oldal itt tölthető be, kicsit még azzal is lehet játszani, hogy milyen adatok jelenjenek meg rajta.

Térkép a legalább 20 fotót adó helyszínekkel

Térkép a legalább 20 fotót adó helyszínekkel

Azt is, hogy időnként a magyarországi és a kolozsvári időjárás egyszerre volt csapnivaló.

A képek száma az idő függvényében

A képek száma az idő függvényében

A képek száma idő szerint (részlet)

A képek száma idő szerint (részlet)

 

Időjárás?

Ha már megvoltak az adatok, megnéztem azt is tehát, hogy idő függvényében hány képet készítettek a tagok, majd erre a diagramra rávetítettem Nagyvárad és Kolozsvár időjárását. Nagy átlagban azért együtt mozog a kettő.

Kék: az asztrofoto.hu-ra feltöltött képek száma az idő függvényében. Fekete vonal: a megfigyelésre való órák aránya Nagyvárad. Piros vonal: Kolozsváron

Kék: az asztrofoto.hu-ra feltöltött képek száma az idő függvényében. Fekete vonal: a megfigyelésre való órák aránya Nagyváradon. Piros vonal: Kolozsváron

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail