Magyar menüt kérek. Show menu in Hungarian

Szántai-interjú

Szervusz,

itt teszem közzé a dolgokat, rendben maradnak az ékezetek meg a képaláírások s nem microsoft.

P

 

VNP, ebédszünetben, napészlelés közben

 Analemma

Analemma – a Nap égi útja, ha egy éven át ugyanonnan ugyanabban az órában-percben fotózzuk. A kép egy éven át készült tehát, amikor az időjárás megengedte, egy délután rögzített háttérrel és két tucat délelőtti Nap-fotó összegzéséből, az illesztéshez kellő sok matematikával. A látvány és terepmunka tervezésekor szempont volt, hogy a kincses város tornya az égen a napéjegyenlőségnél, tehát az égi egyenlítőnél metsze az analemmát.

A Nap három arca, ún. keskeny sávú szűrőkkel és a fekete-fehér kamerával rögzített képnek jelentést adó ún. hamis színes kódolással: a hidrogén alfa (a valóságban mélyvörös), a kalcium K (a valóságban ibolya-ultraibolya) és az oxigén III (a valóságban türkiz) sávjában. Utóbbi mutatja azt, a fényerőt csökkentő szűrőn keresztül, például napfogyatkozásos szemüveg, milyennek látja a Napot a szemünk – igen, fehérnek, és a napfoltokat leszámítva meglehetősen eseménytelennek.

Napkitörés. A felvétel ún. keskenysávú kép, a kalcium K vonalában, az emberi szemnek már nagyjából láthatatlan ibolya-ultraibolya fényben készült, az ún. hamis színes kódolás erre hívja fel a figyelmet.

Napészlelő kuckó, saját építésű vezérléssel. Az égbolt szépségeit igen közönséges helyről is lehet rögzíteni. Az ég mozgását követő állvány, a távcső mint optika, a hűtött csillagászati kamera, az élességet leheletfinoman állító motor, az egészet hajtó tápegység, mind-mind, mint egy zenekar, összhangban kell hogy együtt működjön.

Távcsőállítás az alkonyatban, amatprcsillagászok terepen. Angolosan csillagbuli, magyarul szerényebben: észlelés.

Gépmadár kontárkodott a Nap észlelésébe: a Kolozsvári Reptér miatt előfordulnak ennyire látványos találkozások is, nem csak a magasabban húzó, emiatt jóval kisebbnek tűnő repülőkkel

 

Otthonunk, a Tejút galaxis panorámája. Középen a magvidék, sárgás, öregebb csillagok fényével, a szélek felé vörösesen derengő hidrogén ködökkel, sötét porfelhőkkel és kékes, fiatal csillagokkal, csillaghalmazokkal.

Otthonunk, a Tejút galaxis panorámája. Középen a magvidék, sárgás, öregebb csillagok fényével, a szélek felé vörösesen derengő hidrogén ködökkel, sötét porfelhőkkel és kékes, fiatal csillagokkal, csillaghalmazokkal.

 

A Tejút magvidéke

A Tejút magvidéke, bő tenyérnyi területe az égboltnak. A bolygók fényesek, de aprónak látszanak az égen. Ezzel szemben az ún. mélyég-objektumok, csillaghalmazok, ködösségek, galaxisok adott esetben óriásinak látszódnának, csak hát halványak. Hosszú megvilágítású fotózással csalogathatóak elő ezek a részletek. Ez a kép több órányi fényt tartalmaz, részben a megvilágítás, részben a fényképezőgép melegedése okozta szemcsék, a zaj szűrése végett.

 

A Helix-köd, egy haldokló csillag utolsó pöffentése: a ledobott gázburokban a gerjesztett hidrogén vöröse és az oxigén kékje uralja a színtelen hátteret. A levegő, amit lélegzünk, sok milliárd évvel ezelőttről talán épp egy ilyen csillag ledobott gázburkából származik. Egész éjszakás fotó, a képanyag jellemzője, hogy több óra feldolgozást igényel, mire összeáll a képernyőn a látvány. Ha kevés a fény, az emberi szem ha lát is valamit, azt szürkés derengésként látja – hiába színes az égitest.

 

A Messier 33 katalógusjelű galaxis, galaktikus szomszédságunkból. Közelinek, könnyű fotós célpontnak számít.

 

Csillagtúrázókkal 2015 telén. Felettünk az Orion csillagkép és szinte a kép közepén az Orion-köd derengése.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
[fbcomments]
Jól kalibrált monitoron mindegyik számnál elkülönülő árnyalat látszik. Ha mégsem látszanak, akkor a megjelenített képek színhiányosan rajzolódnak ki. A monitort valószínűleg kalibrálni kell.

You should see distinct shades for each number. If those shades are not clearly visible, the displayed pictures will lack accuracy. Your display most likely needs to be calibrated (brightness, gamma, contrast etc.).