Magyarok az APOD-on

fotókollázs

Mondhatni, az APOD – Astronomy Picture of the Day – az a napilap, amelybe két csillagász a NASA keretein belül közzéteszi a nap (túlnyomó többségében csillagászati) fotóját. Legyen az a fotó amatőr vagy profi, szappantartóval vagy a Hubble-lel készült fénykép, esetleg youtube video, az APOD 1995. június 16. óta nagyjából szünet nélkül közli a nap fotóját rövid és profi leírás kíséretében. A két szerkesztő, Robert Nemiroff (MTU) és Jerry Bonnell (UMCP) nemzetközi mélymerítésből válogat, és a visszatérő nevek, amatőr csillagászok nem véletlenül térhetnek vissza. És mint minden napilap, természetesen a szerkesztők szájízét is tükrözi, hiszen több fantasztikus fotó készül, mint ahány az APODon elférhet.

A Fiastyúk az APOD 1995. június 20-i felvétele. Mount Wilson Obszervatórium. Érdemes megfigyelni az akkoriban kulcsfontosságú képtömörítés nyomait

A Fiastyúk az APOD 1995. június 20-i felvételén, Mount Wilson Obszervatórium. Érdemes megfigyelni az akkoriban kulcsfontosságú képtömörítés nyomait

Az APOD az internet kontextusában már-már őshonlapnak tekinthető a maga 95-ös indulásával, és ez nagyon jól nyomon követhető a kezdeti fotók minőségén (kis pixelméret, 16 vagy 256 szín, Floyd-Steinberg minden mennyiségben).

Ám ez a bejegyzés szóljon a magyarokról, amatőrökről, akik az APODra feljutottak. Belátható, hogy majd’ húsz év anyagát kellett áttekintenem, és ezt kézzel nem vállaltam volna. Annak a kockázatnak a tudatában, hogy egy-egy bejegyzés, esetleg név is kicsúszhat*, automatizáltam kicsit. PHP-szkripttel lekértem az összes cikket, megszűrtem őket, kiejtve a Hubble-nek, Voyagernek stb., valamint az egyértelműen idegen nevű szerzőknek (Miguel, Fernandez, japánok stb.) vagy domain-eknek (.mil, nasa.gov) tulajdonított fotókat. Így is maradt nagyjából ezer átnézendő bejegyzés, amelyeket simán csak görgetve tekintettem át, bízva abban, hogy a magyar nevek kiugranak. Persze segített, ha a magyar szerző magyar domainű honlapot adott meg, de csak erre nem alapozhattam.

És akkor lássuk a fotósokat, fotókat – igen rövid a névsor: Ábrahám Tamás, Bajmóczy György, Berkó Ernő, Éder Iván, Feltóti Péter, Fényes Lóránd, Francsics László, Kovács Csaba, Ladányi Tamás, Nagy Attila, Nagy Olivér, Schmall Rafael, Soponyai György.

Idő közben elkészítettem a Románok az APODon cikket is. Abban sajnos sokkal kevesebb név van.

*Ha innen hiányzó magyar szerzőt/képet találtál az APOD-on, légyszi, értesíts.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail