Demeter Márti a nyertes plakátrajzoló

Demeter Márti a nyertes plakátrajzoló

A novemberi csillagtúra időpontjául 23. szombat vagy 24. vasárnap tűnik megfelelőnek, 17.00-as gyülekezővel és indulással. Az októberihez képest a korábbi  időpontnak két magyarázata van: múlt hónap végén átálltunk a téli időszámításra – az óraátállást a Nap égi mozgása miatt látták szükségesnek bevezetni, illetve jó volna elcsípni a Vénuszt.

Ezen a csillagtúrán a tájékozódást segítő, mindig látszó (ún. cirkumpoláris) csillagképek felismerése után elbúcsúzunk a nyári csillagképektől, úgy mint a Kepler bolygóvadász űrtávcső Hattyújától, a Lanttól, a Sastól és a nyárvégi nóvának otthont adó Delfintől, hogy a helyükön az őszi csillagképeket üdvözöljük. Az októberi túrán az Androméda-Kassziópeia mondakört jártuk körül, most az állatöv látszó csillagképeit vesszük szemügyre. Kis szerencsével távcsőben nézzük meg a fogyó Vénusz sarlóját (ezért is indulunk 5-kor s nem 5.30-kor), a keletről emelkedő Fiastyúk nyílthalmaz apropójával pedig játékot tartogatok a résztvevőknek.

A Nemzetközi Űrállomás épp másfelé jár majd, viszont a Leonidák meteorraj néhány későkása tagját könnyen elcsíphetjük hullócsillag formájában.

Sejtésem szerint hideg lesz. A találkozó helyszíne, a (földi) túratérkép, telefonszám és részletek itt.

S irány a legvégső határ, már ha tiszta lesz az ég.

 

fogyo_venusz_20131115

A fogyó Vénusz, 2013. november 15. (SW MC 102/1300, Canon 1100D)

stellarium_20131123_1831

Kép: Stellarium. A nyugvó Vénusz és a kelő Pleiadok

 

 

Zárásul íme néhány kép az októberi csillagtúráról.

gyülekező

gyülekező

kivonulás

kivonulás

észlelés (lézer mint égi mutatópálca)

észlelés (lézer mint égi mutatópálca)

csoportkép

csoportkép

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail