Kepler: lehetséges bolygótranzitok

Kepler: lehetséges bolygótranzitok

Többször hírt adtunk már a Kepler bolygókereső űrtávcső tevékenységéről. A tényeket összefoglalva: az űreszköz 2009 óta fürkészi az égboltnak egy bizonyos szegletét, és százezernél több csillag fényességét követi nyomon nagyon nagy pontossággal. Egy csillag fényességének apró csökkenése a csillag mini fogyatkozását jelentheti, amit nem más okoz, mint egy előtte elhaladó bolygó – ezeket keresi a Kepler űrtávcső még legalább három évig. A legutóbbi összesítés szerint majdnem háromezer bolygójelöltet azonosítottak az űrtávcső szolgáltatta adatok között – amiből pedig az következik, hogy 17 milliárd Földünkhöz hasonló bolygó lehet a Tejútrendszerben. És ezekbe az adatokba mindenki belekukkanthat. A planethunters.org honlapon mindenki szemügyre veheti a csillagok fényességének alakulását, és kedvére vadászhat az adatok között bujkáló bolygókra.

Ezt tettem én is, és a rádió kedvéért meghallgathatóvá alakítottam néhány csillag fényességgörbéjét. A csillagok fényességét egy hosszú számsor írja le, ennek konvertálására írtam egy programot, ami a CSV formátumú fájlokból generál WAV fájlt. A dolog alapelve egyszerű: minél halványabb a csillag, annál mélyebb a hangja, minél fényesebb, annál magasabb. Mindez dinamikusan: egy csillag esetében a legkisebb és a legnagyobb mért érték között osztok el egy bizonyos frekvenciatartományt, így a fényesebb csillag nem muzsikál majd magasabb hangon, mint esetleg ezerszer halványabb társa.

Magán a szoftveren nem dolgoztam túl sokat, a kimenetként kapott hang kellemetlen a fülnek (a hullámforma töredezett, kattog). Rádiós eszközökkel javítottam fel: ízlés szerint gyorsítottam, lassítottam, mélyítettem, tisztítottam stb.

Az itt található hangmintában felhasználtam az alábbi csillagok görbéjének egy-egy tetszőleges szakaszát (a görbék elérhetőek a Kepler adatait közlő planethunters.org weblapon):

SPH10072124 – nagyjából szinuszgörbét mutató óriáscsillag
SPH10084650 – tipikus fedési kettős
SPH10971990 – nagyon evidens csuklás, vélhetően bolygó
SPH10125117 – alig észrevehető csuklás, vélhetően bolygó

A hangosításhoz használt program (php) itt tölthető le.

Hozzáteszem, nem az első és nem a legprofibb csillaghangosító vagyok :)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail