csillagtura_plakat_2013_okt_22_Az első csillagtúrához jó időpontnak tűnik október 22. vagy 23. – időjárástól függően. Érdemes tudni, hogy az időpont megválasztását több tényező is befolyásolja, hiszen a látnivalók, illetve látható égitestek akár éjszakáról éjszakára is változhatnak attól függően, hogy hol és mennyire ragyog éppen a Hold.

Ezen az első csillagtúrán a Hold nélküli égboltot fogjuk szemügyre venni. A Vénusz alapvetően kedvezőtlen helyzetben van számunkra, így hacsak nem közvetlenül naplemente után, akkor nem fogjuk tudni megpillantani. Szabad szemmel sajnos nem fogjuk látni az Uránuszt és a Neptunuszt, ám vigaszul mondom, hogy ez a két távoli és halvány bolygó csak nagyon komoly távcsőben jelent élményt. Az észlelőhelyről a város fölött ragyogó Göncölökkel fogunk előbb megismerkedni, majd a déli, jóval kevésbé fényszennyezett égbolton a nyári és az őszi csillagképeket vesszük szemügyre. Kínálja magát a Tejút, vagyis a saját galaxisunk derengő sávja és az Androméda szomszédos galaxis apró ködpamacsa, emellett szabad szemmel is felbontható kettős csillagok. Gondolatban bejárjuk a Kepler űrtávcső által vizsgált területet és néhány eredményét.

Kép: Stellarium

Kép: Stellarium

Tehát ha minden jól alakul, akkor találkozunk 2013. október 22-én, kedden a Bucium utcai végmegállóban a lépcsőnél 18.30-kor. Térkép és túraszabályzat itt található – a szabályzat nem ismerete nem mentesít annak érvénye alól.

Az októberi után november 23. vagy 24. tűnik megfelelő időpontnak.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail