TESS

TESS

Műszaki okokból elhalasztják a GAIA űrtávcső indítását. Az európai űrügynökség 1,2 milliárdos űrtávcsöve, a GAIA december végéig biztosan nem indul útnak: két adóvevő egység megbízhatósága ugyanis megkérdőjeleződött, és egyfelől ezek szerelése eltart egy darabig, másfelől pedig december 17-én nyílik ismét úgynevezett indítási ablak. Az űreszközt november 20-án emelte volna a magasba egy Soyuz hordozórakéta, de a csúszás miatt a küldetés szerencsére nincs veszélyben.

A Gaia angol betűszó, a Global Astrometric Interferometer for Astrophysics rövidítése. Az ESA Horizon 2000 programjának része, a Hipparcos űrtávcső utódja. Feladata az égbolt felmérése, rengeteg csillag helyének és színképének rögzítése. Küldetése végeztével elkészül egy katalógus, amelynek adataiból a Tejútrendszer minket övező részének háromdimenziós modellje lesz megalkotható.

A NASA TESS eszköze, vagyis a Transiting Exoplanet Survey Satellite űrtávcső nem a csillagokat, hanem a körülöttük keringő bolygókat próbálja majd felkutatni 2017-től, az idén nyugdíjazott Kepler űrtávcső utódjaként. Míg a Kepler csak egy adott égterületet figyelt négy éven át, a TESS a teljes égbolt összes csillaga körül szét fog nézni bolygókat keresve. Azt ugyanis már tudjuk, hogy rengeteg exobolygó vár felfedezésre, köztük igen sok földszerű égitest is.

Különben ugyancsak küszöbön van a már üzembe helyezett európai navigációs rendszer, a Galileo hálózat két újabb műholdjának pályára állítása. A Galileo az amerikai GPS-rendszer rokona, célja, hogy az amerikai hálózattól függetlenül is lehessen navigálni. Mind az amerikai GPS, mind az orosz navigációs rendszer, a GLONASS katonai háttérrel rendelkezik, így az európai Galileo lesz az első civil műholdhálózat, amely a tájékozódást fogja segíteni.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail