A Hubble űrtávcső

A Hubble űrtávcső

Négy éve szervizelték utoljára a Hubble űrtávcsövet, amely – kimondani is sok – 1990 óta kering bolygónk körül és küldi haza a lélegzetelállító fotókat. A NASA szerint az űrteleszkópnak jó esélyei vannak arra, hogy megérje a harminc éves kort.

A 2009-es, utolsónak szánt karbantartással öt évvel tervezték meghosszabbítani a Hubble küldetését, de most úgy tűnik, jóval tovább várhatunk használható adatokat a veterán távcsőtől. Ha sikerül, a Hubble azt is megérheti, hogy fellőjék utódját, a jóval nagyobb teljesítményű James Webb űrtávcsövet – utóbbira majdnem 9 milliárd dollárt szán a NASA.

A Hubble karrierje különben nem zökkenőmentes. Hírhedt hibával kezdte pályafutását: a főtükör életlen képet adott, és ezt csak 1993-ban, bonyolult űrsétákkal sikerült orvosolni, de 1994 eleje óta a Hubble megmutatta, mire képes a két és fél méteres főtükör.

Nincs ekkora szerencséje a Kepler bolygóvadász űrtávcsőnek. Egy reakciókerék meghibásodása miatt kis híján elveszett a távcső, ám sikerült, mondjuk így, parkoló pályára állítani, így nincs közvetlen veszélyben. Jelenleg egy tudóscsoport vizsgálja, hogy megmenthető-e a Kepler. Ha nem is fog tudni további megfigyeléseket végezni, azt azért tudni kell, hogy még évekre elég adatmennyiséget produkált. Nem rég közölte a NASA, hogy félezer bolygójelöltet azonosítottak, és ha ezek átmennek a vizsgán, akkor bőven háromezer fölé emelkedik a naprendszerünkön kívül ismert bolygók száma.

Forrás:
http://spaceflightnow.com/news/n1306/01hubble/#.Ua3KhNJTDj4
http://kepler.nasa.gov/news/nasakeplernews/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=277

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail