A GJ1214b bolygó egy művész elképzelése szerint. Fotó: NASA, ESA, & G. Bacon/STScI, STScI-PRC14-06

A GJ1214b bolygó egy művész elképzelése szerint. Fotó: NASA, ESA, & G. Bacon/STScI, STScI-PRC14-06

A Chicagói Egyetem kutatóinak sikerült leírni egy, a naprendszeren kívüli bolygó, a GJ1214b jelzésű úgynevezett szuperföld légkörét. Összesen 96 óra távcsőidőt használtak fel a Hubble űrteleszkóppal.

A naprendszer központi csillaga egy halványan pislákoló vörös törpe, amely tőlünk 47 fényévnyire található a tavaszi égbolton mutatkozó Kígyótartó csillagképben. Kicsi b jelzésű bolygója 38 óránként járja körbe. A Földnél jóval nagyobb, ám kisebb a Neptunusznál, ezért hívják a szakemberek szuperföldnek. A mi naprendszerünkből, ahol vannak viszonylag kicsi kőzetbolygók és nagyobb gázóriások, hiányzik ez az átmeneti osztály, amely egyébként gyakori fajta az exobolygók között – ezért érdekes csemege a csillagászok számára.

Arra amúgy volt már példa, hogy idegen bolygók felhőzetéről derítettek ki részleteket, illetve van olyan bolygó, amelyről konkrétan tudjuk, hogy kék. De ezek óriásbolygók voltak, most viszont egy jóval kisebb szuperföldet sikerült jellemezni. És kiderült: felhős az égboltja. A korábbi megfigyelések alapján úgy tűnt, a GJ1214b légköre szinte csak vízgőzből vagy más nehéz molekulából áll, vagy esetleg magaslégköri felhők palástolják a felszínt. A Chicagói Egyetem szakemberei a Hubble űrteleszkóp távcsőidejéből rekord mennyiségűt, 96 órát szánhattak az exobolygóra, és azt tanulmányozták, hogy miként változik csillaga fénye, amikor a bolygó 38 óránként elhalad előtte.

Arra jutottak, hogy a légkör állhat ugyan vízgőzből, metánból, nitrogénből, szénmonoxidból vagy széndioxidból, ám ezek fölött biztosan sűrű felhőzet található. Az egyik kutató szerint a bolygón 230 fokos hőmérséklet uralkodik, így a felhők kálium-kloridból vagy cink-szulfidból is állhatnak. Egy biztos, ezen a bolygón ilyen körülmények között nem valószínű, hogy élet volna.

Azonban többet fogunk tudni, amikor várhatóan még ebben az évtizedben felbocsátják a James Webb űrteleszkópot, a Hubble utódját. A Hubble főtükre két és fél méteres, míg a James Webbé hat és fél méteres lesz, vagyis sokkal több részletet és sokkal halványabb objektumok megfigyelését ígéri – így érthető, hogy mennyire várják már a tudósok.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131231094444.htm

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail