Români pe APOD

Români pe APOD

Putem spune că  APOD – Astronomy Picture of the Day este jurnalul aflat pe un server NASA în care este publicată poza astronomică a zilei. Adică de cele mai multe ori poză (este și video) și de cele mai multe ori astronomică (sunt și poze mai îndepărtate de subiect).

Din iunie 1995, APOD este actualizat aproape zilnic,  iar descrierea pozelor e scrisă de doi redactori experți, Robert Nemiroff (MTU) și Jerry Bonnell (UMCP) care selectează poze dintr-o largă gamă, fie ele înregistrate de o agenție spațială, fie de amatori. Evident, se fac mai multe poze excelente decât încap pe APOD, astfel poza zilei reflectă oarecum și gustul redactorilor care deseori aleg poze care se leagă și de evenimentele actuale.

Pleiades este poza zilei de 20.06.1995. Realizată de Mount Wilson Observatory, sunt evidente compromisurile de calitate ale erei

În contextul internetului, APOD fiind lansat în 1995 poate fi considerat o fosilă vie – și într-adevăr, sursa HTML a paginilor conține câteva taguri delicatețe pentru cei inițiați în programare web. La fel, pozele vechi arată urât pentru ochii noștri obișnuiți cu rezoluții mari și milioane de culori. La început pozele erau mici, de 256 sau de 16 culori și purtau urmele algoritmilor precum Floyd-Steinberg.

Dar subiectul acestui articol sunt amatorii români* care au reușit să ajungă pe APOD. Pentru a-i enumera, evident trebuiau parcurse aproape două decenii de poze, postate  zilnic – sarcină prea incomodă pentru un om. De aceea, fiind conștient de riscul că unii s-ar putea să fie lăsați afară, am scris un script PHP care citește toate articolele APOD și le filtrează, dând afară cele atribuite agențiilor, sondelor spațiale,  universităților (NASA, ESA, Voyager, Hubble, IRAS, SOHO, .mil, .gov, .edu etc) sau persoanelor cu nume străine (Fernando, Miguel, japonezi etc).  Pe de altă parte am căutat adrese web sau email cu domain românesc. Astfel au rămas puțin peste o mie de poze care listate pe o pagină structurată, puteau fi parcurse ˝cu ochiul liber˝ căutând nume românești.

Din păcate am găsit foarte puține nume: Radu-Mihai Anghel, Cătălin Beldea, Alex Conu, Cătălin Păduraru și Alexandru Tudorică. Poate că motivul e unul banal: faptul că amatorii români sunt mai puțin atenți la APOD și nu-și trimit pozele. Deși cunosc fotografi foarte pricepuți cu poze de o calitate superioară care ar merita să fie aclamate ca poza zilei.

 

*Criteriul exact să fie următorul: persoanele incluse în acest articol sunt fie cetățeni români (de orice etnie) fie se declară a fi de etnie română (indiferent de cetățenie).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail