Mátis István: Felhős analemma 

Mátis István amatőr csillagász munkáját dicséri a Kolozsvár egén fényképezett analemma.

Analemmát fotózni az egyik legnagyobb fényképészeti kihívás, ugyanis egy éven át kell nagy pontossággal és következetességgel exponálni. A sikerek mellett több kudarcos próbálkozás is ismert – a legprofibbak is hibáznak, illetve megtréfálja őket a technika ördöge. Ezért különösen értékes ez a fénykép.

Mátis István a klasszikusnak mondható módszerrel dolgozott: fotózáskor mindig két expozíció készült, hasonlóan az első magyarországi analemma-készítőhöz – Ladányi Tamáshoz: Mátis István is exponált egy napszűrőset, amelyen csak a Nap korongja látszott és egy szűrő nélkülit, amelyen a nap környéke ugyan beégett, de látszott a tágabb környezet – ezekkel utólag össze tudta illeszteni a napfotókat, majd a végeredményhez az egyes képkockákat. Napszűrőként a fotózásra alkalmas Baader napszűrőt használta.

Ha az elkészült magyar analemmákat tekintjük, ez a sorban a negyedik, illetve a második Kolozsváron készült munka. Ladányi Tamás (Veszprém), jómagam (Kolozsvár) és Soponyai György (Budapest) után újabb magyar analemmával gazdagodott az amatőr csillagász közösség. Gratulálok :)

 

Ladányi Tamás (2010 vége)

Ladányi Tamás (2010 vége)

vnp (2013 nyara)

vnp (2013 nyara)

Soponyai György  (2014 januárja)

Soponyai György  (2014 januárja)

Mátis István (2014 januárja)

Mátis István (2014 januárja)

Mátis István háromnyelvű cikke itt olvasható. A fotós a Borealis amatőr csillagász klubban tevékenykedik, Mintaka nevű távcsövét saját maga építette.

Végezetül egy vicces követelés: ezennel Kolozsvár bejelenti (dobpergés), hogy igényt tart a Kárpát-medence analemma-fővárosa czímre.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail