A Proxima Centauri várható mozgása

A Proxima Centauri várható mozgása

A Napnál jóval kisebb és halványan pislákoló vörös törpecsillag a Proxima Centauri, 98 éve tudunk a létezéséről. 2002-ben sikerült megmérni az átmérőjét: hetede a Napunkénak, és alig másfélszerese a Jupiternek, noha annál jóval nehezebb.

Egyes elképzelések szerint a vörös törpecsillagok kedvezőek lehetnek az élet hordozására alkalmas bolygók számára, azonban halványak és nehéz tanulmányozni őket. Ezen fordít rövidesen a szerencse: két alkalom is kínálkozik a következő években. Ahogy minden csillag és mi is mozgunk a galaxisban, úgy változik a csillagok környezete, persze emberi léptékkel nagyon lassan. Ám 2014 októberében, majd 2016 februárjában úgy alakul, hogy a Proxima Centauri két csillag előtt is elhalad, így nyílik lehetőség a környezete tanulmányozására. Mivel a fény elhajlik a csillagok és bolygók körül, egy parányi bolygó is képes lencseként viselkedni, megtörni a fényt és ezt a műszereink ki tudják mutatni – már 1919 óta.

Egyébként a vörös törpe tágabb szomszédságában, a Naphoz jobban hasonlító csillagok egyike legalább egy bolygóval rendelkezik: ám ez perzselő közelségben kering csillaga körül így kizárţ hogy élet legyen rajta.

Tehát bő egy év múlva nagy figyelem középpontjába kerül a hozzánk legközelebbi csillag, a Proxima Centauri.

Forrás:
http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/proxima-centauri.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail