Az égbolt Stellariumban

Az égbolt Stellariumban

A 2013. decemberi csillagtúrának karácsonyra kellene esnie. December elejéig ugyanis az égbolt nem sokat változik, december közepén pedig fenn ragyog a telehold, amin egyfelől nincs semmi érdekes, másfelől a látnivalók megpillantását gyakorlatilag ellehetetleníti.

Amúgy a csillagképek és látnivalóik közül még magasan áll az Androméda, valamint a Bika és az Orion emelkedik kelet felől – de ezekre januárban is ráérünk -, illetve a naprendszerből az ISON üstökös és a Vénusz tartogathat látnivalót.

skyandtelescope_ison_elorejelzesAz ISON-nal viszont két gond is van. Először is „az üstökösök olyanok, mint a macskák: azt csinálnak, amit akarnak” (David H. Levy). Vagyis az sem biztos, hogy egyben átvészeli a napközelséget, és hogy utána szabad szemmel megfigyelhető marad-e. A másik gond, hogy az alkonyati égen kedvezőtlenül fog állni, megfigyelésére inkább a hajnali órák alkalmasak a számítások szerint.

Ezért amit javasolni tudok, az egy Vénusz-észlelés (elvékonyodott sarló, kis távcsővel) a fellegvár nyugati, „leszakadt” tájékán igen képlékeny dátummal és időponttal, orientatíve december 18. este fél hattól – de ezt megbeszéljük facebookon.

A Vénusz az alkonyi égen (Stellarium)

A Vénusz az alkonyi égen (Stellarium)

és sarlója (Stellarium)

és sarlója (Stellarium)

Itt olvashatóak az októberi és a novemberi túráról írt beszámolók.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail