aapod2

az AAPOD2 jelenlegi logója

Korábban végeztem felmérést, hogy a nyilván legjelentősebb amatőr elismerések egyike, az Astronomy Picture of the Day (APOD) hány magyarnak, illetve románnak jutott ki. Az APOD 1995 óta működik profi szerkesztőkkel.

Feltűnt mostanában a fórumokban egy AAPOD2 (aapodx2) oldalra való hivatkozás is. Ez az Amateur Astronomy Picture of the Day rövidítést takarja, és le sem tagadhatná az előbbire való utalást. AAPOD² is a creation of The Free Astronomical Society – áll az oldal alján, továbbá az AAPOD² is a NON-PROFIT site that is self-sustaining with the help of volunteers around the world, whose goal is the free astronomical disclosure a beküldésnél, amiből nem sok derül ki. A whois adatok szerint az oldal Olaszországban lakik és több százezer oldallal osztozik az IP-címén.  Az első bejegyzést 2014. január 3-n találtam. A portál megjelenése eléggé kezdetleges, a forráskódja pedig egyenesen rémes (talán frontend-ben szerkesztik) mind kinézetre, mind műszaki szempontból. A megjelenő képek viszont színvonalasak, ezért döntöttem úgy, hogy illik komolyan vennem ezt a felületet.

Kíváncsi voltam, hogy kik jelennek meg rajta, és miután dumpoltam a portált (eléggé kicsi), bányásznom kellett a html-ből (mennyit segített volna egy <span id=”author”>asztrofotós neve</span>). Nos, mintegy 300 nevet találtam, köztük két magyarral (Panik Zoltán és jómagam). A nevek többsége latinos hangzású, ennek ellenére ahol indiai, magyar, horvát, osztrák, brit és egyéb származások is feltűnnek, az bőven nemzetközi merítésnek számít.

A széles nagyközönségre talán a húzószavak (NASA, ESA) hiánya miatt és a csillagászaton kívül kicsit visszatetsző amatőr szó miatt nem igazán tarthat igényt. Ennek ellenére azt hiszem, érdemes figyelni az AAPOD2-re is.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail