Aceste două nebuloase sunt vizibile și din România, aflându-se aproape de nucleul galaxiei, în constelația Săgetătorul. Cu toate că se situează sub ecuatorul ceresc, ele se ridică destul de mult deasupra orizontului în timpul verii. Nebuloasa Lagună e atât de luminoasă încât, dacă condițiile permit, e posibil ca o persoană antrenată să o distingă cu ochiul liber. Se vede ca o pată/stea spălăcită și difuză, puțin mai luminoasă decât anturajul deloc întunecat, adică fundalul dat de Calea Lactee. Dar sunt foarte multe obiecte în jur care par cam la fel, și privirea se rătăcește foarte ușor.
Nebuloasa Lagună (Messier 8 / M 8 / NGC 6523) se află la circa cinci mii de ani lumină, se întinde cam o sută de ani lumină, astfel apare de trei ori mai mare ca Luna plină. Din cauza stelelor tinere cu o puternică radiație UV, în special a 9 Sgr, nebuloasa e ionizată și emite lumină roșie. Roiul deschis asociat este NGC 6530, iar vârsta estimată a acestuia e de doar doua milioane de ani.
Nebuloasa Trifidă (Messier 20 / M 20 / NGC 6514) este mai puțin luminoasă, în schimb este un peisaj foarte interesant. Părțile roșii sunt zone cu hidrogen ionizat, unde gazul însuși emite lumină. Din contră, zonele albastre dispersează și reflectă lumina albastră a stelelor tinere, iar umbrele sunt siluetele gazului și prafului dens și rece care acoperă fundalul luminos. Deși denumită tri-, eu văd patru foi pe acest trifoi. Se află tot pe la cinci mii de ani lumină.
Am lucrat cu aparatul modificat Canon 1100D, am realizat 44 cadre, a câte 3 minute, ISO 800 cu obiectivul 200mm F/4. Deși un cadru raw din Namibia arată ca o poză prelucrată de la noi, zgomotul imaginii și aberațiile/artefactele mai trebuiau eliminate. Developarea pozei a fost îngreunată și de această dată de mulțimea stelelor.





