20150309_csillagtura_plakatA hétfő este jónak ígérkezik több időjós portál szerint, noha a tapasztalatom azt mondatja velem: hiszem, ha látom.

Nyugaton a Vénusztól búcsúzunk, épp akkor nyugszik majd le az Esthajnalcsillag, amikor kiérünk az észlelőhelyre. Az égbolttal való ismerkedést a tájékozódással, a Göncölökkel kezdjük, majd dél felé fordulunk. A Tejút megpillantását nehezíti a fényszennyezés, ám több fényes csillag kínál pompás látványt. Márciusban esténként a déli égboltot az Orion és környezete uralja: színüket is felfedő óriások, nyílt halmazok és csillagbölcsőknek otthont adó ködök – egy részük szabad szemmel is egyértelműen látszik. Kelet felé az égbolt királya a Jupiter, kis távcsővel szemügyre vesszük a holdjait. Emellett szót ejtek a közelgő napfogyatkozásról is.

A Jupiter-holdak állása kis távcsőben

A Jupiter-holdak állása kis távcsőben

Az égbolton egymásra talál a mitológia, a kultúrtörténet és a modern tudomány – mindegyikből szolgálok ízelítővel. A lehetőségek szerint sor kerül némi játékra, visszaindulás előtt pedig égboltos csoportképet készítünk magunkról.

Indulás a szokott helyről 46.751560, 23.544787 2015. március 9. 19:30-kor. Lámpa, megfelelő ruha és lábbeli kötelező. A túra kedvezőtlen időjárás esetén halasztódhat vagy elmaradhat a következő napokra vagy hetekre. Általános túraterv, szabályzat és túra-telefonszám itt, a szervezkedés a Csillagtúra facebook-csoportban zajlik. Ha az időjárás bizonytalankodik, facebook-on jelzem, ha elmarad, illetve telefonon meg lehet kérdezni, lesz-e túra. Mivel nincs feltöltve a kártya, csak hívásra válaszolok, SMS-re nem.

Az égbolt képe (Stellarium)

Az égbolt képe (Stellarium)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail