Az Erdős-szám mintájára kitaláltam az Űrfotós-számot, az Ű-számot. Az Ű-szám egy nemnegatív egész, amely azt mutatja, hogy az adott fotós publikálást tekintve milyen messze van valamelyik űrügynökségtől vagy hasonlóan nagy presztízsű szakfórumtól.

Valaki Ű-száma 0 akkor, ha valamelyik űrügynökségnek dolgozik mint fotós/fotó-feldolgozó vagy éppenséggel olyan csapat tagja, amely fotós eszközt épít. Valaki Ű-száma 1, ha valamelyik űrügynökség publikálja a fotóját, noha nem nekik dolgozik. 2 az Ű-szám, ha olyasvalaki publikálja a fotót, akinek az Ű-száma 1 (lásd például a hónap asztrofotója rovatot Ladányi Tamás, Ű-szám=1 szerkesztésében). Az Ű-száma 3 annak, akinek 2-es Ű-számú publikálja a fotóját. És így tovább :)

Természetesen több jó fotó készül, mint ahány elférne valamelyik hivatalosan is egy-egy űrügynökség égisze alá tartozó felületen (pl. NASA, ESA, APOD, EPOD, ESO). Tehát lesznek magas Ű-számú, de kitűnő űrfotókat szállító egyének. Az alacsony Ű-szám sem éppen garancia, vannak nehezen érthető publikációk is. A hírekben való szereplésnek általában annyi köze van az Ű-számhoz, hogy többnyire 1-est birtoklók kerülnek be. Az én Ű-számom 1, az oldalsávban linkelteké többnyire 1 vagy 2.

Viccnek mindenképp jó az Ű-szám :)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail