plakátképp

plakátképp

Ideje volna egyet csillagtúrázni. A tájékozódást, mint mindig, a Göncölökkel kezdjük. Ezután búcsút veszünk a nyári égbolt este még eléggé magasan járó csillagképeitől. Attól a Nyilastól, amelynek irányában a Galaxis középpontja látszik. Attól a Hattyútól, amelynek területét a Kepler űrtávcső kutatta más csillagok körül keringő bolygók után – történelmi sikerrel. Ezután indulunk útnak az őszi égbolt csillagképei mentén az ókori görög és a mai világszemlélet közötti különbségeket feltárandó. Felkeressük az Androméda galaxist – a Tejúthoz legközelebbi és ahhoz nagyon hasonló csillagvárost, amely szédítő távolsága ellenére is könnyű szabad szemes célpont: egy apró ködös csillagocska, amelynek a szemünkbe érkező fénye akkortájt indult el, amikor az ember mint biológiai lény még ki sem alakult. Idő és kedv szerint játszunk valamit, majd egy gondolat erejéig a téli időszámításra is áttérünk.

Szeptember 30, kedd este 21 óra jó indulási időpontnak tűnik. Részvétel, gyülekező, túra és visszaérkezés a térkép és a szabályzat szerint. A mindenkori közel valós idejű híreket a facebook-csoportba írom meg (ha beborul az ég, stb), ott jó tag lenni.

Úgyamúgy lassan egy éves a kolozsvári csillagtúra-mozgalom. Az elmúlt majd’ egy év alatt voltunk sokan, voltunk kevesen, melegünk sosem volt, viszont fáztunk kicsit és fáztunk nagyon és búsultunk a felhők meg a fényszennyezés miatt. Mindezek ellenére jót barangoltunk minden alkalommal :)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail