Fél hónapnyi libráció

Fél hónapnyi libráció


Egy fórumbeszélgetésben dobta föl valaki, hogy miért nem fényképezzük napokon át a Holdat, a terminátor mentén, amit aztán mozaikolva szép képet kapnánk – szélesebb részletgazdag területtel. A nemleges válaszhoz vezet az, hogy elliptikus pályája miatt a Hold látszólagos mérete változik, de egy ilyen fényképészeti vállalkozás biztos kudarcát a libráció garantálja. Míg a méretbeli változást egérrel meghúzva lehet ellensúlyozni, a librációt kiszűrendő már 3 dimenzióban kellene kezelni a Hold felszínét, így a fennebbi módszerrel születő végeredmény inkább volna számítógépes gyártmány, mint fénykép. Persze nem volna csalás, és ha meggondoljuk, kisebb torzítása volna a valóságnak, mint a színes Hubble-fotók, ám ez már nézőpont kérdése. Tény, a libráció miatt nem igazán lehet úgymond végigfotózni a terminátort.

Egyébként ma is repülőket vadásztam volna, ám amint azt tudjuk, hol kerék, hol talp :) Így jött az ötlet, hogy az egymás utáni napok Holdjait kombináljam. Megjegyzem, ha volt is méretkülönbség a holdkorongok között, azt itt elhanyagoltam.

Színei alapján egy EVA AIR

Színei alapján egy EVA AIR

Alacsonyan egy Tarom gép

Alacsonyan egy Tarom gép

Ma ez volt a legközelebbi randi

Ma ez volt a legközelebbi randi

UPDATE: folytattam a sorozatot:

hold_libracio_20140312_13_14

2014.03.12-13-14

2014.03.14-17

2014.03.14-17

A felvételek fotóállványon tartott Canon 1100D @ SW MC 102/1300 felállásban készültek. A gifesítés saját programmal történt.

Libráció

Libráció. 2014.03.12-13.

Van egy, a teljes hónapot bemutató animáció APOD-on – az illetőnek több szerencséje volt az időjárással.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail