jupiter_derotalt_levin12Kíváncsi lettem, miként alakult a Jupiter felhőzete az elmúlt években – és hogy hogyan lehetne megmutatni ezt a változást méréstechnikailag korrekt módon.

Először is fényképekre volt szükségem. Magyar amatőr asztrofotósok munkájának felhasználása mellett döntöttem – a tavcso.hu és az asztrofoto.hu közösségének tagjaival vettem fel a kapcsolatot – akinek volt elérhetősége. Noha a mcse észlelésadatbázisában is biztosan lett volna anyag, az oldal műszakilag nem áll a helyzet magaslatán, ezért néhány sikertelen próbálkozás után feladtam.

Másodszor szükségem volt viszonyítási pontokra, ugyanis elvben percre pontosan kellene tudni, mikor készült egy korongfotó – ám ez az információ nem mindig volt elérhető. Ezért cselhez folyamodtam és megtettem a Nagy Vörös Foltot a képek origójának.

a_lapult_jupiter_geefAz egyes képkockákat a lapult Jupiter által rajzolt forgási ellipszoid (lapult gömb) szerint házi programmal forgattam el úgy, hogy a felhőzet vízszintesnek tűnjön, fenn észak, a kép baloldalán kelet, a Nagy Vörös Folt óraszöge a korongon nagyjából 6 óra legyen. Ehhez persze olyan korongfotókat kellett választani, amelyeken kedvező helyen van a Folt, így néhány nagyon jó minőségű fotó sajnos kimaradt.  Elhanyagoltam azt, hogy a Jupiter tengelye kb. három fokkal van megdőlve a pályasíkjához képest és azt, hogy a Jupiter és a Föld pályasíkja kb 1 fokos szöget zár be – ami nyilván befolyásolja a rálátást a bolygóra.

Sajnos a képek nagyon ritkásak, emiatt a „mozifilm” ugrál/szaggat és a felhőzet mozgása is összezavaró lehet. Ennek ellenére szépen tetten érhető, ahogy a GRS körül örvénylik a gáz.

Áramló felhőzet levin12 három januári képkockáján

Áramló felhőzet levin12 három januári képkockáján

Végül is az alábbi nevű / felhasználónevű asztrofotósok felvételei kerültek a válogatásba:
Berente Béla
levin12
lorinczmiklos
mitovka
jómagam
Varga János

Emellett köszönet az alábbi nevű/felhasználónevű asztrofotósoknak, akik elvben hozzájárultak a képeik felhasználásához, noha a végső válogatásból kimaradtak – például mert pont nem jó helyen volt a GRS a felvételükön, vagy azonos időszakból volt jobb fotó:
Chovanecz Attila
Tóth Gábor (gatoth)
GeeF
Prodán Marin
Szarka Levente
Szantosz

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail