Am reușit să compilez o colecție cu diferite răsărituri de soare care acoperă tot anul – de la solstițiu până la solstițiu. Chiar dacă una dintre pozele a fost făcută ziua.
Aparatul folosit este un Canon A800 cu CHDK – de când am instalat extensia de firmware, acest aparat îmi este foarte-foarte drag. Fără CHDK nu aș fi avut nici o șansă de reușită în acest domeniu (vezi focusul și expunerea).
Teoria este foarte simplă: este vorba despre un startrail, numai că se vede o singură stea: Soarele. Am fixat trepiedul, am făcut câteva cadre fundal, apoi am montat filtrul (sticlă sudură) și intervalometrul și-a făcut treaba timp de aproape trei ore. Desigur fără ca aparatul/trepiedul să se miște.
Colecția arată mai multe fenomene. În primul rând surprinde latitudinea Soarelui – care depinde de anotimp. Iarna Soarele e în emisfera sudică a cerului, așa că lasă o urmă convexă. Primăvara la echinox se află pe ecuator care apare ca o linie dreaptă. Vara lasă o urmă concavă. În al doilea rând se poate observa cum discul solar pare mai mare la marginea pozelor – fenomenul se datorează proiecției rectilineare. Distanța focală a obiectivului e 37mm, deci deformarea nu e evidentă în comparație cu un obiectiv de 24mm sau 18mm. Depinde foarte mult și de firmware.
Pentru a combina pozele, am folosit un script PHP/GD – ne dăm seama că pentru a prelucra sute de poze, mouse-ul e de evitat. Scriptul este unul banal bazat pe formula pixel_final(x,y) := max( pixel[1](x,y), pixel[2](x,y), … pixel[n](x,y) ).
Să urmeze pozele:
Și acum să urmeze pozele solstițiului de vară. Am făcut cam 300 de cadre, unele eronate și au ajuns 291 în folderul input al scriptului. O poză la fiecare ~30 de secunde, între 5:48 și 9:22, ISO 100, 1/1000, focus pe infinit. Aproximativ, pentru că CHDK nu socotește timpul necesar pentru salvarea unei poze și reinițializarea aparatului (1-2 secunde).
Pozele de mai sus cu rezoluția originală (poze de 10MP, 2.2 MiB fiecare):
fundal fără soare
fiecare cadru
cadre/2
cadre/4
cadre/6
cadre/8
cadre/10