„ki méltó látni a csodát
az a csodát magában hordja”
(Babits Mihály)

A HR-diagram kicsit újragondolt változata :)

A HR-diagram kicsit újragondolt változata :)

A fél internet tele van olyan típusú tesztekkel meg kvízekkel, hogy Melyik mesehős vagy?, Melyik országban kellene élned? és hasonló kutyafülékkel. Ezeknek az izéknek mindösszesen a klikkek bevonzása és a reklámok mutatása révén a pénzszerzés a célja, és csak sokadlagos szempontként közölnek, ha közölnek egyáltalán valami önismereti részletre távolról emlékeztető tudásmorzsát. Talán szórakoztatnak valamicskét.

No de, fordítsunk a dolgon és játsszunk a csillagok jellemével, természetesen kristálygömbök nélkül, szigorúan a tudomány határai között. Szóval te melyik csillag vagy?


 

A teszt mögötti tudományról

Az asztrofizikának hála egészen jó fogalmaink vannak a csillagokról, azok méretéről, fényességéről, energiatermelésük mikéntjéről, eddigi és várható sorsukról. Tudjuk, hogy a nagy tömegű csillagok fényesek ám rövid életűek, míg a kis tömegűek halványan pislákolnak és kozmikus léptékkel mérve is gyakorlatilag örök életűek. Egyes csillagokat az élet hordozására alkalmasnak, másokat alkalmatlannak találunk. Vannak állandó fényű és vannak szabályosan vagy szabálytalanul változó csillagok. Vannak a relativitással kacérkodó neutroncsillagok, amelyek annyira görbítik a teret, hogy korongjuknak elvileg bőven több, mint a fele látható, bárhonnan is tekintenénk rá. És persze ott vannak a fizikusoknak hatalmas fejtörést okozó fekete lyukak. Vannak az élethez szükséges vegyi elemek létrehozásában közreműködő csillagrobbanások és a meddő barna törpék, az elvetélt csillagok.

A fennebb felsoroltak olyan állapotjelzők, amelyekhez aránylag könnyű emberi tulajdonságokat társítani, úgy mint kiszámíthatóság, megismerhetőség, környezetre gyakorolt hatás, kompaktság/szétfolyás, energiagazdálkodás. A tesztem célja a szórakoztatás és valamelyes csillagászati ismeretterjesztés – valódi önismeretet nem ebben a tesztben kell keresnie a kedves olvasónak, illetve az is belátható, hogy az igazság fürge és sikamlós jószág, no meg kívánatos voltát illetően is van némi köze a takonyhoz.

A tesztről

A teszt teljes mértékben kliens-oldalon fut a böngészőben (javascript), és nem küld adatot a szervernek. Szóval a lehető legprivátabb jellegű, de a teszt eredményét megoszthatod a közösségi oldalakon.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail