Vázlat: a légkör rétegei

Vázlat: a légkör rétegei

FRISS: Az ukrán helyzettel párhuzamosan Románia légi gyakorlatot tart, emiatt a projektet a szervezők elhalasztják pár nappal-héttel.

Május közepén első alkalommal bocsátanak föl a Székelyföldről olyan magasságba emelkedő tudományos műszeregyüttest, ahonnan már jól kivehető a Föld görbülete, és a Világűr sötétje is látszik.

A ballon felbocsátására – az időjárás függvényében – előreláthatólag május 13-n kerül sor. A szondát 10 órakor  Marosvásárhely mellől, Deményházáról indítják. A hagyományos és kísérleti meteorológiai műszerek mellett egy ionizáló sugárzásokat mérő lapka, egy az ózon kimutatására szolgáló indikátorcsík, egy biológiai kísérlet és egy fényképezőgép is helyet kap a léggömb kosarában. A szonda helyzetét és sebességét egy GPS berendezés méri, az adatokat pedig egy rádióadó továbbítja a földi vevőállomásnak.

A szonda körülbelül egy órányi emelkedés után lép be a sztratoszférába, majd további fél órányi emelkedés után éri el a legnagyobb magasságot, ami 35-40 kilométernyire tehető. Ilyen magasságból került sor 2012 októberében Felix Baumgartner történelmi ugrására is. Itt a léggömb megsemmisül, a műszeregyüttes pedig ejtőernyővel ereszkedik vissza. A földet érés helyzetét az előzetes meteorológiai adatokból meg lehet becsülni, de ez akár 200 kilométerrel is eltérhet a felbocsátás helyétől, ezért a rádióbemérő egységgel ellátott kereső csapat már a felbocsátást követően elindul a szonda begyűjtésére.

A felbocsátás a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet igazgatója, dr. Hegedűs Tibor asztrofizikus vezetésével, és Solymosi János híradástechnikai mérnök, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke szakmai támogatása mellett valósul meg. A bajai csapat több sikeres felbocsátást is végrehajtott, és már a rendszeres tudományos és ipari hasznosíthatóság lehetőségeit vizsgálják. Az erdélyi munkálatokat dr. Csegzi Sándor fizikus, a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományos Szabadegyetem igazgatója hangolja össze, a felbocsátás tudományos tanácsadója pedig dr. Hantz Péter fizikus, sportpilóta. A rádiós bemérés munkálataiban a Sapientia Egyetem Villamosmérnöki Tanszékének munkatársai és diákjai is részt vesznek. A tervezett további felbocsátások meteorológiai méréseinek eredményeit a Kertészmérnöki Tanszék munkatársai fogják elemezni.

A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

A felbocsátás médiapartnere a Kolozsvári Rádió.

Egy 2012-es felbocsátás

(közl.)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail