csillagtura_plakat_20140224_1900

A februári plakát

Miért mozdulatlan a Bábamatullája? Hol lehet a Részögembör, merre a Korcsma és hová világít a Bujdosók Lámpája? Hát a Jászol, a Bojtár Kettője vagy a Sánta Kata hol van? Ezen a csillagtúrán a Hadakútjára lépünk és a Göncölöktől indulva körbejárjuk az égboltot a régi magyarok szemével: sorra vesszük azt a keveset, ami megmaradt a hagyományos csillagnevekből.

Visszatérve a közismert nevekre: az északi égbolton tájékozódunk, majd elbúcsúzunk az őszi csillagképektől, a még mindig magasan járó Pegazustól és az Andromédától. A déli égbolton magasan találjuk az Oriont, két hűséges kutyáját, a nyulat; az épp a Vadászra rontó Bikát a Fiastyúkkal. Az Ikrekben ott tündököl naprendszerünk óriása,  a Jupitert, melynek holdjait kis távcsővel fogjuk szemügyre venni. A keleti égen már javában emelkedik a Rák és az Oroszlán, előre vetítve néhány csodát a tavasszal következő csillagtúrákból.

Gyülekező 2014. február 24-én, hétfőn, a Bucium utcai végmegállóban a lépcsőknél. Percekkel az indulásunk előtt át fog vonulni fölöttünk a Nemzetközi Űrállomás. 19 órakor indulunk a Bükkbe. Időjárástól függően, ha nagyon sáros/latyakos az építkezések miatt felvert autóút, lehet hogy vissza is ugyanott jövünk, illetve lehet, hogy a túra halasztódik vagy elmarad. Térkép és túraszabályzat itt, a korábbi túrákról emitt, illetve kedvcsináló a tévéből.

Az égbolt

Az égbolt (Stellarium)

 

2014_januar_20_jupiter_es_negy_nagy_holdjai_a_tavcsoben

A Jupiter távcsőben várható hozzávetőleges képe (ez a kép korábbi holdjárást tükröz, lásd dátum)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail