A DSO felület éjszakai üzemmódot használ

Észrevettem, miközben közreadáshoz készítettem elő a fotóimat, hogy azok máris mélyebbek, mint amilyen mélyre a legtöbb program megy.

A Stellariumnak megvannak az erős és a gyenge oldalai is. Az astrometry.net keresője (angolul plate solving) szintén korlátok között mozog. A Simbad adatbázis és az  Aladin böngésző asztali és web változata egyaránt gazdag kincsesbányája az asztrofotósnak, az asztali változatban a mozgó egér alatti objektumot kikeresi és mutatja például. Ezt a web változat is igazán tudhatná, de nem tudja sajnos (lennebb a javítása). A gyengéje, hogy mintha valós időben készítené elő az égboltot lefedő képeket, így elég lassú. De különben is, valami kézhezállóbbat szerettem volna.

Ezért készült a csillagtura.ro/dso. Azt hiszem, hadilábon állok a programjaim elnevezésével :P. Találtam githubon ezt az adatbázist, bő kétszázezer objektummal. A fotóimhoz jó ideig kellően mély lesz ez az adatbázis. A CSV fájlt SQL adatbázisba emeltem, az objektumok elnevezését pedig jelentősen bővítettem angol és magyar nyelven, illetve behelyeztem néhány román nevet is. Aztán megírtam egy erős keresőfelületet, amely szinte minden szempont szerint ki tudja ásni az adatbázisból a keresett objektumokat. És ami fontos: kúpkeresést is tud, egy objektum vagy egy adott koordináta környezetében. Hozzáadtam még egy virtuális égbolt funkciót: a látogató GPS-e alapján a program az objektumok látszó magasságát és óraszögét is kiszámolja.

WordPress-be integrálva, kezdjünk egy egyszerű kereséssel: Messier objektumok az Androméda,Triangulum, Nagy Medve és Vadászebek csillagképekből:

[dsosearch: api not found]
/home/csillagt/public_html

Az M31 környezetében lévő Messier objektumok:

[dsosearch: api not found]
/home/csillagt/public_html

Ködszerű mélyég objektumok  a Messier és a Caldwell katalógusból, amelyek épp fenn vannak a földrajzi szélességemről, és fényesebbek, mint 8 magnitúdó:

[dsosearch: api not found]
/home/csillagt/public_html

9m-nál fényesebb planetáris ködök, amelyek elérhetőek a földrajzi szélességemről:

[dsosearch: api not found]
/home/csillagt/public_html

A Bode és a Szivar galaxisok 17m-nál fényesebb 1 fokos környezete:

[dsosearch: api not found]
/home/csillagt/public_html

És az Aladin webváltozatához egy Tampermonkey userscript, amitől a jobb click előhívja az egér alatti koordinátán lévő objektumot-objektumokat. Lásd még githubon.

// ==UserScript==
// @name     Aladin rightclickfinder
// @namespace  //csillagtura.ro
// @version   0.1
// @description adds "identify object by right click" functionality to the aladin map
// @author    You
// @match    http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/*
// @grant    none
// ==/UserScript==

(function() {
  'use strict';
  var root = document.getElementById("aladin-lite-div");
  root.addEventListener('contextmenu', function(ev) {
    ev.preventDefault();
    var loc = root.getElementsByClassName("aladin-location-text")[0];
    var koord = loc.innerHTML.trim();
    document.location = "/simbad/sim-coo?Coord="+encodeURIComponent(koord)+"&CooFrame=FK5&CooEpoch=2000&CooEqui=2000&CooDefinedFrames=none&Radius=2&Radius.unit=arcmin&submit=submit+query&CoordList=";
    return false;
  }, false);
  
})();
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail