Főoldal   Hogyan használjuk?   Részletek   Adatvédelem   Felelősség   Letöltés   Visszajelzések   Kapcsolat  
 


nagyításhoz klikk a képre
Az OpenBabel.Erdély egy ingyenes fordítói segédprogram. Jelentősen megkönnyíti mindazok munkáját, akik Erdélyben magyar szövegeket készítenek, fordítanak.

Erényei:
Android kütyün
Alkalmazásként is elkészítettem az OpenBabel.Erdélyt. Az app internet-kapcsolatot kér, mivel adatbázisként az itt lévő weboldalt használja. Play Store-ban egyelőre nincs fenn, saját felelősségre innen letölthető.
Mobilon
Telefonon vagy táblagépen ez a web-változat használandó, ha van internetkapcsolat. A mobil-változat külső hívással éri el a DEX-et, kérésre, ezért abban nem teljes a keresés. Az alábbiak az asztali gépre szánt programra érvényesek.
Böngészőben
A romániai magyar környezetben a szövegszerkesztést könnyíti ez a felület, amely magában foglalja az OpenBabel.Erdély szótárat, valamint a román karakterek gépelését billentyőzetváltás nélkül is lehetővé teszi. A hírszerkesztői munkám során használt programjaim egyike (ott egy programcsomag komponenseként fut), hasznosnak bizonyul.
Asztali gépen
- A bekapcsolt alkalmazás a képernyő egy kis felületén jelenik meg, amelybe beírhatóak, bemásolhatóak azok a román szavak, kifejezések, rövidítések, amelyekkel munka közben találkozunk, és amelyek pontos/helyes magyar megfelelője éppen nem jut az eszünkbe. Az adott szó beírása elindítja a keresést, és azonnali fordítási javaslatok jelennek meg a keresett szavakra, betűcsoportokra. Nem kell tehát papíralapú szótárakban keresgélni, google-be pötyögni (internetet sem igényel), stb.
- Magában foglalja az Erdélyben elérhető online és offline szótárak és szószedetek legjavát: intézmények neve, helynévtár, közigazgatási szótár stb. stb. stb.
- Nem közönséges szótárról van szó, ugyanis a program a hivatalos nyelvhasználatra van priorizálva. Emellett a Román Értelmező Szótárat, a DEXet is tartalmazza. Tehát a fordítások, találatok abban a sorrendben merülnek fel, hogy az leginkább a közigazgatásban, az egyes hivataloknál, illetve a médiában dolgozók munkáját segítse. De természetesen mindenki használhatja.
- Az OpenBabel.Erdély előnye az is, hogy a szóanyaga folyamatosan bővül, javul, alakul. A program értesíti a felhasználót, ha frissítés válik elérhetővé.
- Legvégül, de nem utoljára: az OpenBabel.Erdély ígérete:

Ingyenes volt, és mindig ingyenes marad!

Letöltés és használat előtt, kérjük, olvassa el az ezen a honlapon leírtakat. A leírtak nem ismerete nem mentesít a leírtak érvényétől.